ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

ByTijana Obrenić

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Међународни дан борбе против вршњачког насиља , познат и као Дан розе мајица  и ове године је, као и свих претходних, обележен у нашој школи.

Вршњачко насиље је општи друштвени проблем са којим  се многа деца сусрећу, а најважнија је његова превенција.  Обележавање овог дана има за циљ промовисање емпатије, поштовања, различитости и толеранције. Идеја о Дану розе мајица настала је као подршка и сећање  на ученика Чака из Канаде који је једног дана дошао у школу у розе мајици јер је желео да пружи подршку својој мајци која је била тешко болесна. Симбол борбе против  опаке болести која је однела живот његовој мајци је управо розе боја. Дечак је доживео како вербално, тако и физичко насиље од својих вршњака само због тога што је био обучен другачије од осталих .  Од 2007. године  па до данас, свака последња среда у месецу фебруару је посвећена борби против вршњачког насиља.

Наши ученици и наставници, како из матичне школе, тако и из издвојених одељења, потрудили су се да кроз разне активности обележе овај дан и скрену пажњу на то да сви имамо право да будемо своји.  Да би нам свима било  пријатно у школи, не морамо да будемо исти, не морамо сви да мислимо исто, не морамо сви да се понашамо исто , не морамо сви да верујемо у исте ствари и не морамо сви да се облачимо исто. Разлике нас чине јединственим. Стоп вршњачком насиљу!

About the author

Tijana Obrenić administrator

Leave a Reply