Izleti i ekskurzija- školska 2022/23. godina

ByLejla Rovčanin

Izleti i ekskurzija- školska 2022/23. godina

Izleti i ekskurzije su fakultativne školske aktivnosti koje podrazumevaju dobrovoljnost učešća učenika. Na ekskurzije se ide rado, sa velikim se nestrpljenjem iščekuju, dugo planiraju i pripremaju i pamte celog života. Sve više se primećuje da učenicima fali unutrašnje motivacije koja je neophodna za njihov uspeh i napredovanje. Samim tim često primetimo da stoje u mestu iako imaju mnogo više potencijala da razvijaju svoju ličnost i sposobnosti.

S obzirom da je motivacija potreban i dovoljan razlog za delovanje i da ponašanju pojedinca daje smisao i pravac, mi na ekskurziji, napokon, imamo visoko motivisanog učenika, koji s radošću i kroz zabavu razvija socijalne veštine kroz međuljudske odnose i unapređuje veštinu komunikacije; unapređuje lični razvoj istraživanjem sopstvenih interesovanja; unapređuje socijalni razvoj i toleranciju kroz upoznavanje novih i drugačijih ljudi, kultura, naroda; razvija različite veštine snalaženja u nepoznatom prostoru; usvaja etičke i moralne principe; uči i usvaja nova saznanja iz oblasti kulture, nauke, umetnosti, ekonomije, istorije; teoretska znanja primenjuje i proverava u praktičnim situacijama; razvija samostalnost i odgovornost za ispunjavanje preuzetih zadataka.

Naša škola se, kao i sve ostale, trudi da svake godine učenicima pruži i obezbedi mogućnost da iskuse sve čari koje izleti i ekskurzija nose. Tako smo i ove godine organizovali, za sve učenike, shodno uzrastu i interesovanjima, niz različitih tura.

U toku prethodnog vikenda su na jednodnevnom izletu bili učenici V, VI i VII razreda. Za naredni vikend planirana je ekskurzija u trajanju od tri dana za učenike VIII razreda, kao i izleti za učenike I-IV razreda.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply