Profesionalna orijentacija

ByLejla Rovčanin

Profesionalna orijentacija

Kako izabrati srednju školu je za najveći broj osnovaca danas pretežak zadatak. Osnovci najčešće nemaju znanja, a još manje iskustva vezana za radna zanimanja. Razvojni period u kome se nalaze, pubertet nije naklonjen rešavanju tako ozbiljnih i zrelih zahteva, kao što je izbor srednje škole.
Pubertetlije su u tom uzrastu okupirane uklapanjem i dokazivanjem u vršnjačkoj grupi, hormonske promene dovode do burnih osećanja, promena raspoloženja, depresije, nesigurnosti, povlačenja u sebe, opšte nezainteresovanosti… I u svoj toj zbrci treba doneti važnu odluku, zrelo izabrati školu koja će dete na ulazu u odrastanje približiti izboru zanimanja kojim će se baviti u životu.
Zbog svega toga uloga roditelja i škole je jako važna za svakog osmaka. Roditelji imaju važnu ulogu da pomognu osnovcu da donese konačnu odluku pri izboru srednje škole. Kada volimo nekoga često nam je teško da budemo objektivni, želimo da naše dete bude uspešno, srećno, najbolje, talentovano naravno iz nekih oblasti koje nam se dopadaju i koje cenimo, a i dobro bi bilo da mu sve to prilično lako ide. Zadatak roditelja, odeljenjskih starešina, ali i svake odrasle osobe koju taj učenik koji treba da odluči kuda dalje ceni, jeste da pre svega pomogne detetu da se u zahtevnoj situaciji što više oslobodi tenzije i straha.
Izbor srednje škole jeste bitna odluka, ali nije nešto što će dete trajno i nepopravljivo ograničiti i onemogućiti da istražuje i ispituje svoje mogućnosti i talente. Ako opet roditelj ili neko u školi, primeti da dete ima talenat ili neku specifičnu sposobnost i oblast koja ga posebno interesuje ili je u toj oblasti mnogo bolje nego u drugim oblastima, taj talenat svakako treba razvijati i dete usmeravati u tom pravcu. Za takvo dete nije pogrešno izabrati usko specijalizovanu školu.
U narednom periodu u našoj školi očekujemo, kao i svake godine, posetu srednjih škola koje će pokušati da približe učenicima svoj program. Na taj način će im pomoći da oslušnu sebe i odluče možda baš taj smer za sebe. Na internetu se mogu naći razni onlajn upitnici koji mogu da pomognu da se proceni za koji smer je koje dete najpogodnije da se usmeri. Predlažemo roditeljima i osmacima da pokušaju i na taj način sebi da pomognu, ako još uvek nemaju jasnu sliku o tome šta dalje žele da nastave da izučavaju.
Prva od srednjih škola koja je ove godine posetila našu školu, u cilju prezentacije svog smera, jeste Tehnička škola iz Prijepolja. Prezentovali su učenicama osmog razreda svoj smer- Modni krojač. Kroz interaktivnu radionicu sa učenicama nastavnice ovog smera su uspele da zainteresuju učenice za ovaj zanat i mnoge od njih su poželele, kako su kasnije kazale, time da se bave sutra u životu. Hvala im na poseti, na ljubavi prema svom poslu i zainteresovanosti, kao i na tome što su pokazale da im je stalo do svakog učenika i njihovog napretka i pronalaženja zanimanja koje im leži, u kom se pronalaze i koje ih čini srećnim.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply