Veština poetskog izražavanja

ByLejla Rovčanin

Veština poetskog izražavanja

Za savremeno doba često kažemo da donose nove oblike izražavanja a još češće uviđamo da se njima urušavaju vrednosti koje su temelji društva, samim tim i obrazovanja. Za mlade ljude je važno da od školskih dana shvate značaj obrazovanja i negovanja stvaralačkog duha.Kakva god da su vremena obrazovanje je nešto što niko ne može da nam oduzme. Pored znanja koja stičemo u školi potrebno je da razvijamo i duhovnu stranu kod učenika. Potrebno je, da bi bili potpuno razvijela ličnost, da probudimo u njima i ona usnula bića. Da ih naučimo da ništa ne nastaje iz grla, da sve dolazi iz srca, duše i glave.

Kroz čitanje, odabir pesme po senzibilitetu i mogućnostima, recitatori se upoznaju sa činiocima izražajnog kazivanja, pravilnim akcentovanjem, logičkim i emotivnim naglašavanjem, intonacijom, ritmom i mnogim drugim elementima koji će im pomoći da pesmu grade do potpunog razumevanja.-Kada zakokružimo sve potrebne elemente, gradeći kompoziciju jedne pesme, iznova i iznova, osetimo njen ritam, valere i tek kada deca shvate, otkriju široku lepezu mogućnosti koje jedna pesma krije, tada smo uspeli. Pesma je nevidljiva, ali je svojim izvođenjem učinimo vidljivom. Glas je ono što prezentujemo. Divno je umeti recitovati i iznova stvarati pesmu.

U našoj školi se neguje veština poetskog izražavanja i svake godine veliki broj učenika bira da učestvuje na takmičenju recitatora. Kroz čitanje, odabir pesme po senzibilitetu i mogućnostima, recitatori se upoznaju sa činiocima izražajnog kazivanja, pravilnim akcentovanjem, logičkim i emotivnim naglašavanjem, intonacijom, ritmom i mnogim drugim elementima koji će im pomoći da pesmu grade do potpunog razumevanja. Kroz njihovo kazivanje pesma, koja je do tada bila samo tekst na papiru, postaje vidljiva. Svojim umećem recitovanja oni iznova stvaraju pesmu, onako kako je sami doživljavaju.

Na ovogodišnjoj Školskoj smotri recitatora u našoj školi su se takmičili učenici u dve kategorije, nižih i viših razreda. Svi učesnici su pohvaljeni a nagrađeni su sledeći:

Niži razredi:

  1. Adin Aljević III/2 “Nedeljko debeljko”, Nedeljko Popadić
  2. Amila Balija IV/3 “Razgovor stare i nove godine”, Marija Bulatović
  3. Amar Hanić IV/1 “Moj otac tramvaj vozi”, Aleksandar Vučo

Viši razredi:

  1. mesto: Ermina Bjelak VIII/3, IO Orašac;
  2. mesto: Amna Gojak V/3;
  3. mesto: Enita Bećirović V/2.

Pobednicima čestitamo i želimo sreću na Opštinskoj smotri recitatora. Ostalima želimo da i dalje nastave da neguju ljubav prema kazivanju stihova.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply