Međunarodni dan borbe protiv rasizma

ByLejla Rovčanin

Međunarodni dan borbe protiv rasizma

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obeležava se svake godine na dan kada je policija u Sharpevilleu u Južnoj Africi otvorila vatru i ubila 69 ljudi na mirnim demonstracijama protiv apartheida “donošenje zakona” 1960. godine. Bilo je još 180 povređenih. Generalna skupština je 1979. godine usvojila program aktivnosti i odlučila da se svake godine organizuje nedelja solidarnosti sa narodima koji se bore protiv rasizma i rasne diskriminacije, počevši od 21. marta.Tako UNITED svake godine koordinira Evropskom sedmicom akcije protiv rasizma. Svrha nije samo prisećanje na žrtve i izgubljene živote, već i zalaganje protiv rastućeg nacionalizma i ksenofobije koji su ostali prisutni od ovoga masakra.
Iako su danas zaista u borbi protiv rasizma uključeni mnogi pokreti, organizacije, pojedinci, opet svako od nas treba da se zapita, da li je to sve dovoljno za potpuno eliminisanje rasizma.

U IO Orašac učenice osmog razreda su na času engleskog jezika imale priliku da se upoznaju sa načinima borbe protiv rasizma širom sveta. Odgledale su i kraći video koji su analizirale i zaključile da ipak sve polazi od pojedinca koji svojim delovanjem može da utiče na sebe, svoju okolinu, zajednicu a tako zajedno i ujedinjeni možemo da menjamo svet. Bar možemo da verujemo u to.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply