Probni završni ispit 25. i 26. marta 2022.

ByMersudin Husović

Probni završni ispit 25. i 26. marta 2022.

Probni završni ispit biće održan u 25. i 26. marta 2022. Prvog dana je test iz matematike (petak, 13.00h), a drugog dana test iz srpskog (maternjeg) jezika (subota, 9.00h) i kombinovani test (iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije; subota, 11.30h).

Probni završni ispit, koji će polagati oko 64.200 učenika u svim osnovnim školama, priprema je i za nastavnike i za škole; ne ocenjuje se i neće se vršiti rangiranje učenika na osnovu rezultata.

Probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo. Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni materijal koji je dostavljen školama preko nadležnih školskih uprava.

Ove godine, kao i prošle, u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata. Po uredbi Vlade Srbije, nošenje maski neće biti obavezno.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, koju će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

U našoj školi ove godine ima 59 maturanata. Želimo im da u što većoj meri pokažu znanje koje su stekli u dosadašnjem školovanju i ostvare dobre rezultate.

Srećno!

About the author

Mersudin Husović administrator

Leave a Reply