НА КОЈУ МУЗИКУ ЗАДРХТИШ – ТЕ СИ МЕЛОДИЈЕ СИН

ByРатко Ракоњац

НА КОЈУ МУЗИКУ ЗАДРХТИШ – ТЕ СИ МЕЛОДИЈЕ СИН

Ако постоји немушти језик онда су песници ти који су га најспонтаније савладали исто онако као матерњи. Уосталом: није ли сама поезија тек једно пуко превођење немуштог говора на матерњи језик…, рекао је Стеван Раичковић.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) је 1999. године 21. март прогласила Светским даном поезије. Циљ који се жели постићи обележавањем овог дана је промоција читања и писања, објављивања и проучавања поезије у језичким заједницама широм света. Намера је била да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима. Један од главних циљева обележавања овог дана је да се подржи језичка различитост кроз песнички израз. Овим се такође жели охрабрити успостављање дијалога између поезије и других уметности (сликарство, музика, позориште, филм), као и повратак усменој традицији рецитала и проучавања поезије.

Ученици ИО Комаран су са Саидом Шеховић, наставницом Српског језика и књижевности, обележили Светски дан поезије исписујући омиљене стихове.

About the author

Ратко Ракоњац administrator

Професор географије

Leave a Reply