Saradnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa Učeničkom zadrugom POLIMKA

ByLejla Rovčanin

Saradnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa Učeničkom zadrugom POLIMKA

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je raspisalo javni poziv za podnošenje prijava za dodelu finansijskih sredstava osnovnim školama u cilju opremanja učeničkoh zadruga radi unapređenja uslova rada. Cilj programa Ministarstva, pod nazivom ,,Podrška radu učeničkih zadruga u osnovnom obrazovanju“, za koji je raspisan ovaj javni poziv, bio je unapređenje rada učeničkih zadruga koje su važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama. Zahvaljujući njima se razvijaju potencijali i radne navike učenika, razvija se preduzetnička kompetencija i jača motivacija za proizvodnim i radnim procesima, samopouzdanje i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima.

Učenička zadruga realizacijom programa, nabavnom odgovarajućih mašina, opreme i sredstava za rad i primerenim metodičkim postupcima pod mentorstvom nastavnika trebalo bi da omogući razvoj veština i sposobnosti, konstrukciju, produbljivanje i primenu znanja učenika, članova zadruge.

Naša škola je podnela prijavu i dobila sredstva. Projekat koji je predložen je odobren. Novčana sredstva su bila namenjena za realizaciju predloženog programa učeničke zadruge, kao i za nabavku mašina i opreme za rad učeničkih zadruga. Projekat je uključivao kupovinu prese za ceđenje soka i sušare za voće i ostale namirnice pogodne za sušenje. Mašine su spremne za upotrebu i u narednom periodu će se realizovati aktivnosti koje podrazumevaju njihovu upotrebu.

Obogaćen jednosmenski rad je projekat kom težimo. Ovaj model učenja bi umnogome omogućio da aktivnosti zadruge budu kvalitetnije i sveobuhvatnije. O toj temi je bilo reči prilikom posete ministarke prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Slavice Đukić Dejanović i njenih saradnika.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply