Менторство- Водич за наставнике у школама

ByLejla Rovčanin

Менторство- Водич за наставнике у школама

Данас се одржао семинар и обука поводом објављивања новог приручника у издању Завода за унапређивање образовања и васпитања: Менторство – Водич за наставнике у школама. Представници наше школе су присуствовали истом и тиме још једном показали колико наша школа има жељу да прихвати нове, младе људе и омогући им да стекну стручну праксу на један континуиран, пажљиво осмишљен и квалитетан начин.

Прве године рада у школи за наставнике приправнике, као и за њихове менторе, могу бити захтевне и изазовне. Изазови се огледају како у уклапању у нову социјалну средину, тако и у адекватном одговарању на задатке које посао наставника доноси – рад у настави (планирање, реализација, праћење и оцењивање), сарадња са колегама и родитељима (рад у тимовима; родитељски састанци), праћење и документовање активности сопственог рада итд.

Тешкоће и изазови се посебно испољавају ако су приправници препуштени сами себи, а по правилу им је потребно много више од пријатељске добродошлице – неопходна им је професионална подршка, подстицај и континуирана и непосредна помоћ.

Зато су наставници ментори од непроцењиве важности не само за квалитетније обављање посла на почетку каријере, већ за целокупан однос према раду и наставничком позиву. Када се професионално обавља, менторски рад постаје део континуираног професионалног развоја наставника. Зато је веома важно овај посао поверити најбољим и најмотивисанијим наставницима у школи.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply