Kako smo proslavili Osmi mart

ByLejla Rovčanin

Kako smo proslavili Osmi mart

Duže od jednog veka, ljudi širom sveta obeležavaju 8. mart kao poseban dan za žene.
Međunarodni dan žena proistekao je iz radničkog pokreta, a Ujedinjene nacije su ga priznale kao događaj koji se obeležava na godišnjem nivou.
Seme njegovog nastanka posejano je 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa.
Na međunarodnom nivou, Dan žena prvi put je obeležen 1911. u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.
Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji.

Širom sveta ovaj dan se proslavlja na različite načine a u našoj školi je taj dan uvek poseban i posvećen majkama i učiteljicama, nastavnicama. Učenici se, svake godine, potrude da osmisle nove načine da pokušaju da se zahvale svima njima na svemu onom što za njih svakodnevno čine.

Pored uobičejenih čestitki, ove godine smo imali priliku da pogledamo i predstavu koju su posetili i predškolci- budući đaci naše škole, a članice Đačkog parlamenta su same napravile ruže koje su podelile svim majkama i radnicama škole kao mali znak pažnje za svaki osmeh, lepu reč, znanje i savet koje su od njih dobile.

Bio je to lep i svečan dan u našoj školi. Hvala našim dragim đacima koji su pokazali da prepoznaju vrednost svake žene u njihovom okruženju.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply