Malim koracima ka velikoj i svetlijoj budućnosti

ByLejla Rovčanin

Malim koracima ka velikoj i svetlijoj budućnosti

Za jesen kažu da je ,, poslednji i najlepši osmeh godine“. Iako se mnoge stvari tada bliže kraju, školske klupe tada tek ožive i avantura tek počinje. U našoj školi, kao i u svim školama širom sveta, ti prvi školski dani budu ispunjeni raznim aktivnostima.

Jedna lepa tradicija postoji u našoj školi već duži niz godina. Svakog dvanaestog oktobra, kada škola slavi svoj rođendan, učenici prvog razreda sade svoje DRVO GENERACIJE u dvorištu škole. Tako je bilo i ove godine. Ovaj čin, osim što deci bude jako zanimljiv, nudi svima nama više važnih životnih lekcija. Uči nas zajedništvu, timskom radu, osvešćenju o važnosti očuvanja životne sredine i važnosti biljaka za održavanje ravnoteže u ekosistemu. Svaki put kada ta deca dođu da zaliju svoje drvo kako bi ono raslo, nesvesno će sebe da uče o važnosti ,,zalivanja“ ne samo drveta, već i sebe, svog znanja, svojih odnosa sa drugarima, učiteljima, nastavnicima, sugrađanima, i na kraju svog odnosa ka prirodi.

Ovo nije jedina aktivnost naših učenika i radnika škole koja u sebi nosi važne poruke po pitanju života i životne sredine. Biološko- ekološka sekcija naše škole se trudi da, na prigodan način, isprati sve važne datume obeležavanja raznih socijalnih, zdravstvenih, ekoloških i bioloških sfera. U toku meseca septembra i oktobra je obeležen Međunarodni dan zaštite Ozonskog omotača i Nacionalna nedelja promocije dojenja. U planu je, svakako, i mnoštvo još narednih aktivnosti koje će da osveste decu, a i nas odrasle da podsete, na važnost pojedinih stvari koje nekada i zaboravimo u svoj ovoj trci za životom. Ali nekada je potrebno da zastanemo i usporimo baš da bismo mogli da živimo.

Još jedna važna aktivnost u prethodnom periodu jeste učestvovanje u akciji Čep za hendikep koju naša škola podržava od samog početka. To je zapravo proces u kom se sakupljaju sve vrste plastičnih čepova koji se šalju organizatorima ove akcije nekom određenom dinamikom, a od sredstava reciklaže vrši se nabavka ortopedskih pomagala za sve osobe sa invalidilitetom na teritoriji republike Srbije. Cilj ove akcije je višestruk. Motiviše decu, ali i uposlenike škole da vode računa o recikliranju, o ekologiji, humanosti i važnosti zajedništva za postizanje viših ciljeva.

About the author

Lejla Rovčanin administrator

Leave a Reply